Forslag til ny norsk sanksjonslov
Den 18. desember 2020 la Utenriksdepartementet frem forslag til ny lov om gjennomføring av internasjonale sanksjoner – Prop. 69 L (2020-2021). Den nye sanksjonsloven vil erstatte de gamle fullmaktslovene fra 2001 og 1968, som i dag brukes til å gjennomføre restriktive tiltak vedtatt av EU og folkerettslig bindende FN-sanksjoner i norsk rett.
I all hovedsak videreføres reglene i den gamle sanksjonsloven. Det er derimot foreslått noen viktige endringer i proposisjonen. Blant annet vil den nye sanksjonsloven sikre en mer omfattende adgang til å gjennomføre restriktive tiltak vedtatt av EU, herunder EUs nye sanksjonsregime mot alvorlige menneskerettighetsovergrep. Samtidig vil loven styrke rettssikkerheten til personer som får sanksjoner rettet mot seg.
Utvidelse av regjeringens tiltredelseskompetanse til internasjonale sanksjoner
Det nye forslaget utvider forskriftshjemmelen i den gamle sanksjonslova til å også omfatte vedtak av internasjonale sanksjoner med bred internasjonal oppslutning rettet mot fysiske og juridiske personer. Någjeldende forskriftshjemmel gjelder kun for sanksjoner mot stater eller andre bevegelser. Endringen vil gi regjeringen den nødvendige lovhjemmelen til å gjennomføre i norsk rett tiltak tilsvarende dem som er omfattet av EUs restriktive tiltak mot bruk og spredning av kjemiske våpen, EUs restriktive tiltak mot cyberangrep og EUs restriktive tiltak mot alvorlige menneskerettsovergrep.
Klageadgang for listeførte
Listeførtes rettssikkerhet styrkes ved at det foreslås en særbestemmelse i den nye sanksjonsloven om forvaltningsrettslig klageadgang for listeførte. «Listeførte» innebærer fysiske eller juridiske personer som er underlagt internasjonale sanksjoner og dermed har havnet på en liste over sanksjonsilagte.
Særskilt hjemmel om domstolsbehandling
I proposisjonen foreslås det videre en ny bestemmelse som gir listeførte mulighet til å gå til søksmål om gyldigheten av sanksjonsvedtak. Dette for å sikre retten til en rettferdig rettergang etter EMK artikkel 6 og retten til en effektiv prøving etter EMK artikkel 13. Det er også foreslått regler som åpner for oppnevning av advokat i slike saker.
Utvidelse av lovens geografiske virkeområde
Sanksjonslovens virkeområde foreslås også utvidet til å omfatte Svalbard og Jan Mayen. I proposisjonen foreslås tilsvarende utvidelse av eksportkontrollovens virkeområde.
Proposisjonen kan i sin helhet leses her.
For mer informasjon vennligst kontakt Hugo A. B. Munthe-Kaas.