Konkurransetilsynet utvider opplysningsplikten for dagligvarekjedene

news
11 Mar 2022
Category
Innsikt

I Norge skal fusjoner, oppkjøp og avtaler som gir bestemmende innflytelse i andre selskap (ofte omtalt som foretakssammenslutninger) meldes til Konkurransetilsynet. Meldeplikten gjelder der foretakene omsetter for til sammen 1 milliarder kroner i Norge årlig og flere enn to selskaper har en årlig omsetning over 100 millioner.

I Norge har Konkurransetilsynet også en hjemmel til å pålegge melding under disse beløpsgrensene, herunder også vurdere minoritetserverv (hvor man ikke oppnår bestemmende innflytelse).

I tillegg kan Konkurransetilsynet i medhold av konkurranseloven § 24 pålegge opplysningsplikt for enkelte aktører i visse markedet dersom tilsynet er bekymret for konkurransesituasjonen i markedet. Konkurransetilsynet har tidligere brukt dette til å pålegge en informasjonsplikt overfor dagligvarekjedene. Opplysningsplikten pålegger foretakene å opplyse om alle foretakssammenslutninger, selv også de under meldepliktterskel. Andre markeder som også har slik opplysningsplikt, er bl.a. drivstoffmarkedet og aktører som selger elektrisk kraft.  

Konkurransetilsynet har i dag annonsert at det innføres utvidet opplysningsplikt for dagligvarekjedene, henholdsvis Norgesgruppen ASA, Coop Norge SA, Rema 1000 AS og Bunnpris IK Lykke AS. Den utvidede opplysningsplikten pålegger nå ikke bare de enkelte kjedene opplysningsplikt, men hele konsernet den enkelte kjeden er en del av til å opplyse om fusjoner, oppkjøp og minoritetsverv de aktuelle foretakene er involvert i.

Den utvidede opplysningsplikten er begrunnet i behovet for en økt strukturkontroll over dagligvarekjedenes virksomhet, også de deler av virksomhetene som ikke er en del av dagligvarekjedens kjernevirksomhet/naturlige virke. En opplysningsplikt på konsernnivå innebærer at de dagligvarekjedene som erverver eierandeler i andre bransjer, også utenfor Norges grenser, må varsle tilsynet om dette.

Det må i denne sammenheng fremheves at Konkurransetilsynet i de senere årene har hatt et stort fokus på dagligvaremarkedet. I 2016 utvidet de opplysningsplikten til ikke bare å omfatte Norgesgruppen, men også de resterende dagligvarekjedene. Det økte fokuset er blant annet en følge av at Nærings- og fiskeridepartementet i 2016 anga dagligvaremarkedet som et særskilt satsningsområde. Dette ble videre supplert i 2019 hvor Konkurransetilsynet ble bedt om å bidra i regjeringens arbeid med å følge opp Stortingets vedtak om tiltak som skal fremme konkurransen i dagligvaremarkedet, gjennom bl.a. å utrede konkurranseforhold i markedet.

Konkurransetilsynet ila i august 2020 Norgesgruppen overtredelsesgebyr for brudd på opplysningsplikten som følge av at tilsynet ikke ble opplyst om Norgesgruppens kjøp av Sædalssvingene 3 Eiendom, men opphevet kort tid etter sitt eget vedtak. Tilsynet hadde i vedtaket lagt til grunn at kjøpet innebar en foretakssammenslutning i verdikjeden for dagligvarer og at Norgesgruppen derfor skulle opplyst om dette i henhold til pålegg om opplysningsplikt. Vedtaket ble opphevet fordi tilsynet etter en samlet fornyet vurdering fant grunn til å legge større vekt på at det likevel kunne være uklart om ervervet faktisk var omfattet av ordlyden i det konkrete pålegget, samt at det var uklart om det forelå den nødvendige grad av skyld. Konkurransetilsynet varslet i samme pressemelding at det ville ses nærmere på om det var grunn til å gjøre endringer i opplysningspåleggene

Den utvidede opplysningsplikten om informasjon om transaksjoner på konsernnivå er gjeldende i to år og brudd på opplysningsplikten kan medføre bot på opp til 1 % av selskapets omsetning.

For mer informasjon ta gjerne kontakt med vårt konkurranseretts-team.