Konkurranserett til kaffen - desember 2023

news
22 Sep 2023
Nyhetsbrev

I dette nyhetsbrevet gir konkurranserettsadvokatene i DLA Piper Norway innsikt i de seneste og mest relevante avgjørelsene fra EU, nasjonale domstoler og konkurransemyndigheter. Nyhetsbrevet er ment å gi en kort og lettfattelig oppsummering av dagsaktuelle nyheter og trender fra konkurranserettens verden, gjerne som lett lesestoff til kaffen. God lesning!

Trykk her for å motta vårt konkurranseretts nyhetsbrev direkte i din innboks.

I november opphevet Konkurranseklagenemnda Konkurransetilsynets vedtak om ileggelse av overtredelsesgebyr til fem aktører i bokmarkedet. I motsetning til Konkurransetilsynet anså ikke nemnda forlagenes praksis med å registrere metadata knyttet til kommende bokutgivelser i dataprogrammet "Bokbasen", før ordinært salg, som en formålsovertredelse av samarbeidsforbudet i konkurranseloven § 10.

Konkurranseklagenemnda konkluderte med at forlagene ikke hadde delt informasjon om fremtidige priser, men at prisene var reelle, og at dataprogrammet "Bokbasen" med tilhørende abonnent "Mentor" ikke var en lukket kanal, slik Konkurransetilsynet hevdet i sitt vedtak fra november 2022, men en offentlig. Opphevelsen er av mange sett på som et nederlag for Konkurransetilsynet, som ytterligere føyer seg inn i rekken med saker hvor tilsynet ikke har fått medhold i Konkurranseklagenemnda (tilsynet tapt fem av åtte saker), noe tilsynet selv har søkt å imøtegå i egen kronikk. [1]

Hva som er forklaringen på at nemnda i flere avgjørelser er uenig med tilsynet, er vanskelig å si. Uansett er dette en illustrasjon på at konkurranserett, spesielt i praksis, ikke alltid er rett fram eller vurderes på samme måte av ulike instanser, samt at det ofte er mange uklare elementer både i sakenes faktiske og rettslige sider. Avgjørelsen setter endelig punktum for en langvarig prosess for partene. I denne sammenhengen er det slik vi ser det betenkelig at Konkurransetilsynet for saker der klager er inngitt på deres vedtak etter 1. juli 2023, vil ha adgang til å bringe en slik avgjørelse fra Konkurranseklagenemnda inn for domstolene, noe som vil dra ut en slik prosess i ytterligere flere år for de involverte parter der disse får medhold av nemnda som her.  

Bare dager etter nyheten om opphevelsen opplyste Konkurransetilsynet til NRK at en endelig avgjørelse i saken om den varslede boten på 21 milliarder kroner til dagligvarekjedene, utsettes. Avgjørelsen vil trolig komme en gang i 2024.  Også prisjegersaken har en side mot informasjonsutveksling av framtidige priser - her i form av “prisjegere”. Om utsettelsen har en sammenheng med nemndas avgjørelse i saken mot aktørene i bokmarkedet kan en bare spekulere i.

Regjeringen styrker Konkurransetilsynet i sitt nye forslag til Statsbudsjett for 2024. I det nye forslaget er det foreslått å øke støtte med 6 millioner kroner. Økningen skal ifølge regjeringen styrke tilsynets arbeid med konkurranse i dagligvaremarkedet, grønn omstilling og den digitale utviklingen. Den økte støtten skal også delvis gå med til tilsynets arbeid med digitalisering og økt kompetanse knyttet til dette.

I oktober la Nærings- og fiskeridepartementet fram de endelige rapportene fra Samfunnsøkonomisk Analyse AS (SØA) som kartlegger omfanget av dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV) og vertikal integrasjon. Hovedkonklusjonen er at EMV og vertikal integrasjon har hatt positive virkninger på konkurransen i dagligvaremarkedet og forbrukernes valgmuligheter. Det kommer likevel frem at det kan oppstå uheldige virkninger på lengre sikt, men at sannsynligheten for uheldige virkninger reduseres så lenge det er tilstrekkelig konkurranse mellom handelsaktørene. Rapporten peker derfor på at et sentralt mål bør være å sikre at det ikke blir færre handelsaktører enn i dag.

Norwegian svarte 8. desember på Konkurransetilsynets varsel av 17. november på mulig stans av oppkjøpet av Widerø. Selskapet er på ingen måte enig i tilsynets vurderinger. De siste fem månedene er nærmere 3000 dokumenter er lagt frem for å dokumenter at oppkjøpet ikke vil hindre effektiv konkurranse om det tillates. Tilsynet har frist til 3. januar 2024 så det blir interessant å se om Norwegians svar og mengden dokumentasjon kan snu tilsynets syn på konkurransekraften i innenriksflymarkedet, særlig i lys av at Flyr kastet inn håndkle tidligere i år.

Ute i verden har Europakommisjonen informert Amazon om sin foreløpige oppfatning om at det foreslåtte oppkjøpet av iRobot kan begrense konkurransen i markedet for robotstøvsugere ("RVC") den 27. november. Amazon tilbyr en online markedsplass (Amazon Stores), som gjør det mulig for forhandlere å annonsere og selge produkter (inkludert RVC) til kunder. Amazon er aktiv som forhandler av ulike produkter (inkludert RVC-er) på sin online markedsplass. iRobot produserer RVCer og selger dem også gjennom Amazons online markedsplass.

Kommisjonen har også har et uannonsert besøk av selskaper som driver nettbasert bestilling og levering av mat, dagligvarer og andre forbruksvarer i to medlemsstater i november. Inspeksjonen ble gjennomført som en oppfølger til etterforskningene i 2022. Undersøkelsen, som opprinnelig omfattet påståtte markedsfordelinger, er nå utvidet til å omfatte ytterligere atferd i form av påståtte avtaler om forbud mot avlønning og utveksling av kommersielt sensitiv informasjon.

ESA har godkjent en ny forlengelse av en norsk støtteordning for jernbanegods, som skal bidra til at transportsektoren blir mer miljøvennlig. Ordningen har som mål å hjelpe jernbaneforetak med investeringer og utvidelser, for å sikre at enda mer gods blir fraktet med jernbane. ESA vurderer at støtten er i tråd med EØS-avtalen. Ordningen, som ble meldt til ESA er godkjent 27. november 2023 for fire år med virkning fra 30. Juni 2023, det vil si frem til 30. juni 2028. Budsjettet økes også fra NOK 93,5 til NOK 124,3 millioner per år. Det forventes av nasjonal transportplan annonseres i Q1 2024 og denne støtten vil komme godt med.

God førjulstid og god jul etter hvert til alle våre lesere!